Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Το περιβάλλον καθορίζει τις ερωτικές μας προτιμήσεις

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να μας επηρεάσουν στο ποια άτομα επιλέγουμε για σύντροφο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Stirling διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προσελκύονται περισσότερο από ανθρώπους με υγιή όψη, όταν περιβάλλονται από βρωμιά και αρρώστιες. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ιδέα αυτή και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα προσώπων μετά την έκθεσή τους σε μια σειρά από ‘’αηδιαστικές’’ εικόνες. Στις εικόνες αυτές περιλαμβάνονταν ένα χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο, μια ανοικτή πληγή και ένας υπόνομος.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες προτίμησαν τα πιο υγιή πρόσωπα του αντίθετου φύλου, αφότου είδαν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες.

Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να προτιμήσουν τους πολύ αρρενωπούς άνδρες με συμμετρικά πρόσωπα, ενώ οι άνδρες ήταν πιθανότερο να επιλέξουν τις πιο θηλυκές γυναίκες.

Η μελέτη αυτή βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι στις χώρες όπου οι ασθένειες είναι πιο συχνές, οι γυναίκες και οι άνδρες προσελκύονται περισσότερο από συντρόφους με υγιή όψη.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, όπου η υγιής όψη δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας και η έλξη για τους άνδρες με γυναικεία χαρακτηριστικά για παράδειγμα είναι υψηλότερη.

Τα περιβαλλοντικά δεδομένα πάντως δεν είχαν σημαντική επίδραση στις προτιμήσεις για πρόσωπα του ιδίου φύλου.

Η μελέτη αναφέρει ότι επιλέγοντας συντρόφους με πιο υγιή όψη όταν ζούμε σε ένα νοσηρό περιβάλλον επιδιώκουμε την ένωση με φυσιολογικά γονίδια ‘’για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης των τυχόν απογόνων’’. 


 men24.gr